Sproszkowane liście zielonej herbaty Matcha; w liściach zielonej herbaty zawarte są głównie polifenole, takie jak katechiny (10-25%),  epigalokatechiny (3-6%), galusan epigalokatechiny (9-13%), galusan epikatechiny (3-6%),  epikatechina (1-3%), galokatechina (3-4%), katechina (1-2%) (4,5), a także flawonoidy: kwercetyna, kemferol, myrycetyna, kwasy fenolowe: kwas galusowy, p-kumarowy, kawowy (4, 5) oraz pochodne kwasu kawowego: kwas chlorogenowy, teogalina; liście są także źródłem: alkaloidów purynowych (ok.4% suchej masy), w tym kofeiny (zawartość w zależności od stadium rozwoju liści 2,9-4,2%), teobrominy (0,15-0,2%), teofiliny (0,02-0,04%); aminokwasów – teanina (6); witamin C, E, B oraz niewielkiej ilości witaminy K oraz jonów potasu, glinu, fluoru; w zielonej herbacie dominują polifenole z grupy katechin, które w badaniach in vitro wykazują działanie przeciwutleniające; zielona herbata bogata jest w garbniki, które ściągają skórę i łagodzą podrażnienia; dodatkowo, garbniki tworzą powłokę ochronną, dzięki której skóra przestaje być wrażliwa na szkodliwe warunki atmosferyczne
lub wpływ środowiska zewnętrznego; alkaloidy obecne w zielonej herbacie Matcha działają przeciwstarzeniowo; teobromina skutecznie walczy ze zwiotczałą skórą; zielona herbata Matcha to również wybawienie dla osób posiadających cerę naczynkową

literatura